Transkript sa pressice Slavko Linić 29.05.2014.

30 May 2014, Komentari Comments Off on Transkript sa pressice Slavko Linić 29.05.2014.

“Kada govorimo o Ini vrlo brzo smo došli do sukoba, iz jednostavnog razloga što nisam bio zadovoljan  sa radom predsjednika NO, inače velikog, velikog prijatelja premijera, koji tvrdi da nema prijatelja  A njegov veliki prijatelj  zove se Siniša Petrović.

Siniša Petrović je postavljen kao predsjednik NO. Vrlo brzo kao predsjednik NO smjenjuje člana NO-a i to zaposlenih u INI. Što, ako nešto znate o trgovačkim društvima, je neprihvatljivo da predsjednik NO smjenjuje člana NO. Sve iz razloga što je taj član NO radnika itekako štitio interese Hrvatske i zaposlenih. 

Pored toga prestaje komunicirati sa članovima Uprave koji su članovi Uprave po odluci Vlade RH. I u biti ne provodi politiku Vlade RH u Ini. Ne provodi politiku Vlade iz jednostavnog razloga jer Vladina politika je bila ulaganje u bušotine, ulaganje u obje rafinerije, i riječku i sisačku, i borba za to da Ina bude regionalni igrač, a ne samo prostor za trgovinu derivatima u Hrvatskoj. Tu Vladinu politiku gospodin Siniša Petrović nije provodio.

Premijer mi zabranjuje da u javnosti više  komuniciram Inu, iz razloga što je on odlučio preuzeti odgovornost za Inu i nije mi dozvolio. I vi koji se sjećate, vrlo često sam o Ini htio govoriti, govorio, vrlo negativno, posebno o upravljačkoj politici  MOL-a i najedanput sam prestao. Rezultat zabrana premijera, jer je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Gdje smo došli sa Inom nema potrebe komentirati, to je rezultat rada  premijera.

Ali, sukobi počinju početkom ove godine.  Porezni nadzor koja je započela još Porezna uprava u vrijeme predsjednice Vlade gospođe Kosor, a odnosila se na nadzor za 2009. godinu okončan je krajem prošle godine i utvrđeno da je Ina prevarila  državu s 230 milijuna kuna poreza i da nije platila taj porez. Isto tako niz ugovora o koncesijama nisu  bili potpisani. 

Početkom 2014. godine započinjemo sa naplatom i napokon nakon okončanja  postupka, drugostupanjskog postupka, naplaćujemo 230 milijuna kuna neplaćenog poreza u Ini. To izaziva izljev bijesa gospodina Siniše Petrovića kao predsjednika NO koji optužuje ministra financija za to da šteti Ini. 

Premijer Zoran Milanović, iako imamo 44% vlasništva, iako MOL upravlja tvrtkom, ne poduzima ništa protiv odgovornih osoba vezano za neplaćanje poreza. Dapače, kao ministar financija ubrzavam i nadzor nad 2010., 2011. i 2012. godinom, što znači tri godine nadzora zbog neplaćanja poreza.

Poseban pritisak Siniša Petrović  radi da me se smijeni, iz razloga što ugrožavam njegove interese u Ini. I to je jedan od najvećih  razloga zašto premijer krajem siječnja počinje razmišljati o mojoj smjeni. Iz razloga što štiti privatne interese i ne znam koje druge interese i zaboravlja na državne interese 

I ne traži odgovornost Siniše Petrovića zbog neplaćanja poreza, i ja bih rekao, opstruiranja Ministarstva financija u naplati poreza“, rekao je Linić.