Referendum

Kategorija Novosti
13 January 2014, Komentari Comments Off on Referendum

Referendum za generalni štrajk

Pet sindikalnih središnjica Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata hrvatske, u periodu od 13. – 17. Siječnja 2014. provode osobno izjašnjavanje članova sindikata o organiziranju generalnog štrajka.

Izjašnjavanje se provodi zbog postupaka Vlade RH i resornog ministarstva kojima se želi promijeniti niz zakona koji reguliraju prava radnika, a prije svega Zakona o radu.

Iako je Vlada RH u ovom trenutku povukla iz procedure prijedlog izmjena Zakona o radu to ne znači da je i od istoga odustala, već je samo zbog pritiska sindikata odgodila donošenje istih.

Isto tako iz procedure je povukla i Zakon o povremenim poslovima, a Zakon o mirovinskom osiguranju je zajedno sa produženjem dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina stupio na snagu sa 01.01.2014.

Sve izmjene zakona iz radno socijalnog područja Vlada RH provodi i priprema bez postizanja dogovora sa socijalnim partnerima, a s obzirom na važnost svih tih zakona za radnike, iste bi trebala mijenjati uz postignuti konsenzus.

Navedenim promjenama zakona, RH bitno odstupa i od preuzimanja europskog socijalnog modela, i time u praksi pokazala da nije istinski predana sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja.

Nakon što se provede izjašnjavanje radnika, sindikalne središnjice će donijeti odluku o provedbi daljnjih sindikalnih aktivnosti, sa ciljem da se spriječe izmjene zakona na štetu radnika.

Materijali :

LETAK                                             LISTIĆ ZA IZJAŠNJAVANJE – GENERALNI ŠTRAJK                                   POPIS – PRVA I ZADNJA STRANICA

OBAVIJEST INA D.D                             TIFON – NAJAVA POSLODAVCU