Nove akvizicije MOL-a: 'Nakon problema u Siriji i Hrvatskoj želimo se širiti u politički stabilnijim regijama'

Kategorija Novosti
16 December 2013, Komentari Comments Off on Nove akvizicije MOL-a: ‘Nakon problema u Siriji i Hrvatskoj želimo se širiti u politički stabilnijim regijama’

Izvor Business.hr – link

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol namjerava nastaviti kupovati imovinu u Sjevernom moru, kazao je nakon prošlotjedne akvizicije u razgovoru za njemačke medije predsjednik Molova nadzornog odbora Gyorgy Mosonyi.

Mol je u petak pristao platiti Wintershellu, članu njemačkog BASF-a, 375 milijuna dolara za nekoliko naftnih i plinskih projekata u Sjevernom moru, šireći time broj regija u kojima obavlja aktivnosti istraživanja i proizvodnje.

Komentirajući tu akviziciju, analitičari Deutsche Banka izrazili su optimizam u pogledu izvedbe Molove dionice, potvrdivši svoju preporuku njezine kupnje. Ujedno su potvrdili i njezinu ciljanu cijenu od 16.300 forinti, piše mađarski poslovni portal Portfolio.hu.

Analitičari Deutsche Banka pritom ističu da strateška važnost te akvizicije opravdava premiju na cijenu, koja je blizu vrha cjenovnog raspona u međunarodnim okvirima.

Molovu je akviziciju komentirao i Citibank, koji je također potvrdio ciljanu cijenu Molove dionice, u njegovom slučaju od 14.100 forinti. Za razliku od Deutsche Banka, preporučili su ulagačima da je prodaju. Analitičari Citija potvrđuju da bi transakcija kratkoročno ili srednjoročno mogla ojačati Molov novčani tok, ali smatraju da cijena akvizicije “nije pretjerano atraktivna”.

U razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt predsjednik Molova nadzornog odbora Gyorgy Mosonyi najavio je pak nove akvizicije u Sjevernom moru.

“Aktualnom transakcijom šaljemo jasan signal. Slijede nove akvizicije, uključujući i područje Sjevernog mora”, kazao je Mosonyi za Handelsblatt.

Po njegovim riječima, grupa se nakon problema u Siriji i Hrvatskoj želi širiti u politički stabilnijim regijama.

“Želimo više proširiti poslovanje na međunarodnoj razini kako bismo minimalizirali rizik”, ističe Mosonyi.

U razgovoru za Handelblatt kazao je također da ne zna kada će grupa ponovo pokrenuti proizvodnju u Siriji.