Kolumna Zdenka Mučnjaka

4 December 2013, Komentari Comments Off on Kolumna Zdenka Mučnjaka

ZNANJE JE MOĆ

Zakon o mirovinskom osiguranju

Vlada RH u saborsku proceduru uputila je 7. studenoga 2013. godine Prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju. Zakon bi trebao ići u dva čitanja, a predviđeno je da se usvoji do kraja godine i stupi na snagu  1. 1. 2014. godine.
Prema predloženom zakonu, u razdoblju od 2014. do 2030. godine zadržali bi se isti uvjeti starosne dobi za stjecanje starosne i prijevremene starosne mirovine za žene, koji su propisani važećim ZOMO-om. Također, i za muškarce bi sve do 2030. godine ostali sadašnji uvjeti starosne dobi od 65 godina života.
Od 1. siječnja 2031. godine na dalje, postupno bi se povećavala starosna dob za stjecanje prava na prijevremenu starosnu i starosnu mirovinu, po tri mjeseca svake godine, zaključno do 2037. godine. Tako bi se tek počevši od 1. siječnja 2038. godine pravo na starosnu mirovinu stjecalo sa 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, a pravo na prijevremenu starosnu mirovinu sa 62 godine života i 35 godina mirovinskog staža.
Kroz Prijedlog zakona uvodi se mogućnost ostvarivanja prava na starosnu mirovinu osiguranicima s dugogodišnjim stažem, odnosno za osiguranike koji imaju 41 godinu staža osiguranja i 60 godina života bez penalizacije, odnosno bez umanjenja mirovine koja je do sada iznosila 9 %.
Isto tako, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu bez umanjenja (penalizacije) imali bi osiguranici koji ostaju bez posla zbog stečaja.
Zakonskim prijedlogom predviđeno je i korištenje starosne mirovine uz rad, do polovice punog radnog vremena, a u cilju što dužeg zadržavanja radnika u svijetu rada i ostvarivanja mirovine u starijoj životnoj dobi; predlaže se određivanje postotka povećanja polaznog faktora za starosnu mirovinu i to do 20,4 %.
Predlaže se i novi, povoljniji model usklađivanja mirovina, ali i različit način usklađivanje mirovina, ovisno da li je mirovina ostvarena prema općim propisima ili prema posebnim (povlaštenim) propisima. S obzirom da na predloženi Zakon ima puno primjedbi, a najžešći kritičari su sindikati, bit će zanimljivo vidjeti hoće li saborski zastupnici prihvatiti neke od izrečenih primjedbi i ugraditi ih u Zakon.