Kolumna Maje Rilović

4 December 2013, Komentari Comments Off on Kolumna Maje Rilović

Ponosni smo što Vam možemo predstaviti sindikat INAŠ u novom ruhu. U današnjem dinamičnom okruženju i svakodnevnim promjenama u kompanijama susrećemo se s nužnošću novog koncepta komunikacije i interakcije s članovima sindikata. Novi vizualni identitet simbolizira modernizaciju i rast sindikata, a zahvatio je sadržajno bogatiju web stranicu, www.inas.hr te novi mjesečnik INAŠ magazin, koji će na njoj također biti dostupan. Postupno će i svi drugi sindikalni materijali poprimati nove boje i simbole.

Zadnjih mjeseci velika je pozornost javnosti i radnika INA-e usmjerena na pregovore Vlade RH i MOL-a i na događanja koja se odnose na sporna pitanja između INA-e i MOL-a. Iako su hrvatska Vlada i mađarski MOL službeno još u pregovorima, MOL  je objavio da pokreće pripremu za prodaju dionica INA-e i zahtjev za međunarodnu arbitražu protiv Republike Hrvatske, a iz medija doznajemo da arbitražni postupak priprema i hrvatska strana. Očito je da između Vlade i MOL-a postoje krupna razmimoilaženja.

Vjerujemo da će pregovarački tim Vlade RH, kao i do sada, održati čvrst stav u skladu s „Okvirima za vođenje pregovora“. Za nas je najvažnije da se kompanija razvija kao samostalna integrirana naftna kompanija, kako bi se osigurala budućnost INA-e koja je desetljećima bila pokretač hrvatskoga gospodarstva, i naša radna mjesta kroz rješenje koje će osigurati upravljanje kompanijom u skladu s hrvatskim zakonima i nacionalnim interesima.

Brisanje stavka 4. članka 12. iz Kolektivnog ugovora za 2012. godinu bio je razlog da je po prvi put u povijesti INA d.d. novi ugovor potpisan bez INAŠ-a. Sporni Kolektivni ugovor za 2013. godinu otvorio je poslodavcu  vrata za ustupanje poslova drugim pravnim i fizičkim osobama bez suglasnosti sindikata ili nadomjesne odluke suda, i dodatnom utvrđivanju viškova zaposlenih u INA-i. Prva naplata stigla je kroz pilot projekt „Postanite poduzetnik“.